De bloembollen gaan de grond in voor Dokkum Tulpenstad 2018

Het bestuur van Stichting Dokkum Tulpenstad met (v.l.n.r.) Sjaak Juffermans en Willem Zandbergen(JUB Holland), Dirk Osinga, Pytsje de Graaf(wethouder), Koop Mulder, Peter Sauermann en Anton van der Aar – Foto: Jan Pieter Boersma

 

12.5.2014 – De voorbereidingen om Dokkum in het voorjaar in een bloemenpracht te laten schitteren zijn in volle gang. Maandag 27 november is samen met wethouder Pytsje de Graaf een start gemaakt van het beplanten van de bolwerken en perkjes in de stad met maar liefst 2.250m2 bloemen en 43 bloemschalen. ‘Dit inisjatyf is in geweldige driuwfear foar Dokkum en de hiele regio, de stêd wurdt yn ‘e maitiid sa moai yn’ e skynwerper set’ zo vertelt wethouder de Graaf.

Mede in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 (LF18) gaat het stichtingsbestuur in samenwerking met de DDFK gemeenten, provincie Fryslân en bloembollenexpert JUB Holland volgend jaar groots uitpakken! Daarbij is gekozen voor een duurzamere aanpak vergeleken bij voorgaande jaren. Door het gebruik van meerjarige en onderhoudsarme bolbloemen, komen de bloemen tot wel tien jaar terug. De schade die aan de bolwerken ontstaat door het verwijderen van de bloemen na de bloei, kan hierdoor aanzienlijk worden beperkt. De wilde bloemen in de bollenmix dienen als een voedselbron voor de bijen. Maar ze hebben ook een grote aantrekkingskracht op vlinders en andere insecten en zorgen voor biodiversiteit.

De bloemenpracht helpt ook bij het verlengen van het toeristenseizoen. Veel van de activiteiten in en rond Dokkum vinden plaats in de zomermaanden. Dokkum Tulpenstad biedt de mogelijkheid om ook in het voorjaar activiteiten te ondernemen. Het bloeiseizoen loopt door het gebruik van verschillende soorten bloemen zelfs langer: van februari tot juni.

De stichting is druk op zoek naar vrienden van de tulp, sponsoren en hulp bij de uitvoering van het project om Dokkum te laten schitteren in bloemenpracht in 2018!